Kedvezmény őrület 50% MINDENRE + INGYENES KISZÁLLÍTÁS és FELVITEL minden 4.23-től leadott rendelésre.

Ülj úgy, hogy ne fájjon a gerinced

Gyakran fáj a hátad? Nem vagy egyedül! Szinte mindenki tapasztalt már hátfájást. Az egyre gyakoribb ülőmunka, ahol a munkaidőnk nagy részét a számítógép monitorja mögött töltjük, lesz a hibás. Természetellenes testhelyzetben, csavarodott gerinccel, nem megfelelő székben. Mindez nagy terhet ró a hátra és a nyaki gerincre.

Ülj úgy, hogy ne fájjon a gerinced

Ha tudod, hogyan kell helyesen ülni a gép előtt, könnyen segíthetsz magadon és a hátfájásodon. Október 16-án esedékes a gerinc világnapja, és ennek alkalmából készítettük ezt a speciális cikket. Tippeket adunk, hogyan ülhetsz egészségesen a számítógép előtt, miért olyan fontos az irodai bútorok kiválasztása, és milyen magasságú irodai széket szükséges választanod.

Szeretnéd végre tehermentesíteni a hátadat? Akkor a legjobb helyre jöttél. Tanácsainkkal pillanatok alatt egészséges ülőszokásokat sajátíthatsz el.

Az irodabútorok kiválasztása egy kicsit tudomány is

Az irodai székek és íróasztalok tervezése folyamatosan fejlődik. Az íróasztalok esetében a fő paraméterek a magasság és a munkalap anyaga. Érdemes olyan íróasztalba beruházni, amely állítható és magasságában is szabályozható.  A munkaszékek esetében azonban bonyolultabb a helyzet. Sok éven át az irodai szék egyet jelentett a karfákkal és kartámaszokkal, amelyek szilárd támaszt nyújtottak a testnek. Az utóbbi években azonban e székek ergonómiája eltávolodott a ettől a mozdulatlan, merev formától. Szó szerint 360°-os fordulatot vettek.

A trend az úgynevezett forgóüléses egészségügyi székek irányába mutat. Ezeknek az irodai székeknek a koncepciója azon alapul, hogy a test számára természetellenes több órán át, vagy akár egész nap ugyanabban a helyzetben ülni. Az ilyen ülés akár a gerincet is károsíthatja, és szkoliózis kialakulásához vezethet.

A minőségi és funkcionális munkaszék alapvető paraméterei a következők:

  • mozgatható párnázott ülés – lehetővé teszi a mozgást minden irányban és alkalmazkodik a medence természetes mozgásához
  • az üléstől függetlenül elhelyezett kartámaszok – csak így tudnak tökéletes alátámasztást nyújtani az ülés dőlésétől függetlenül
  • összecsukható fejtámla – támogatja és tehermentesíti a nyaki gerincet
  • állítható székmagasság – a lábaknak a padlón kell állniuk

133963.jpg (32 KB)

A lábakkal szilárdan a talajon

Ha az irodai széked nem állítható magasságú, azonnal keress egy újat. A szék, vagy inkább az ülés magassága kulcsfontosságú az egészséges ülés élményének biztosításában. Ez azonban egy meglehetősen egyéni paraméter, amely a Te magasságoddal és testfelépítéseddel függ össze. Ezért az új munkaszék kiválasztásakor nem szabad figyelmen kívül hagyni a magasságállítás lehetőségét.

A szék ülésmagasságát úgy kell beállítani, hogy a lábad a padlót érje, amikor ülsz. A térdeknek derékszögben kell elhelyezkedniük. Az ülésnek és a háttámlának szintén merőlegesnek kell lennie egymásra a helyes testtartás elősegítése érdekében. Ha ez a szög 90°-nál kisebb, akkor nem tudsz kényelmesen ülni. Ugyanezek a szabályok érvényesek a gyermekek székének beállításakor is. A lábtartók szintén fokozzák a kényelmet ülés közben. Próbáld ki őket!

139917.jpg (171 KB)

Nyújtózkodj és változtasd a testhelyzeted ülés közben

Mint már említettük, a test számára természetellenes, hogy hosszú ideig egy helyzetben maradjon. Ezért ne felejts el rendszeresen nyújtózkodni ülés közben. Már egy rövid séta, például a konyhába kávézni, is felfrissítheti a testet és oldhatja az izomfeszültséget. Legalább óránként nyújtsd ki az ujjaidat és a csuklódat is. Ez megakadályozza a kellemetlen bizsergést, amely a csukló-alagút szindróma előjele lehet.

Ne felejts el változtatni az üléspozíciódon. Nem muszáj az egész napodat szögegyenes háttal töltened. Épp ellenkezőleg, mert a túlzás mindenből ártalmas. Időről időre lazítsd meg a hátadat. A hát megerőltetésének és merevségének megelőzése érdekében óránként legalább kétszer változtasd meg az ülőhelyzetedet.

A kényelmes ülés a nyugodt munkanap kulcsa. Ülj úgy, hogy ne fájjon a gerinced!

Ossza meg a cikket::

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincsenek hozzászólások.

Kedvezményes kiszállítás

bármilyen árura

Házhozszállítás

saját autóinkkal

14 napos visszavásárlási

garancia

Újdonságok

Szép bútorok feltöltése