Mit együnk az Új Évben - 3 recept lencséből
Az év vége gyorsan közeledik, és vele együtt az új év. A karácsonyi jókedv és a szilveszteri ünnepségek után legtöbbünknek nincs kedve hosszú órákat tölteni a konyhában az újévi ebéd elkészítésével. Három egyszerű receptet mutatunk be lencséből, amely hagyományosan a gazdagságot és a jólétet szimbolizálja a következő évre. Függetlenül attól, hogy hisz-e a babonákban, nem fog hibázni, ha lencsét tesz az újévi menüjébe. A lencse nem csak egészséges és laktató, de receptjeinkből kiderül, hogy számos ízvilágot kínál.
Savanyú lencse buggyantott tojással
Hozzávalók:
- 250 g zöld lencse
- 1db hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál olaj
- 3 evőkanál ecet
- 3 db bors
- 3 db babérlevél
- Só és bors (ízlés szerint)
- Tálaláshoz: buggyantott tojás
Elkészítés:
Öblítsük le a lencsét folyó víz alatt, és hagyjuj ázni 2 órán át. Szűrjük le a vizet, és a babérlevéllel és a szegfűszeggel együtt főzzük kb. 30 percig. A megfőtt lencsét lecsepegtetjük, és a víz egy részét félretesszük, hogy leöntsük vele az alapot, amelyen a lencsét eldolgozzuk.
Hevítsük fel az olajat egy serpenyőben, és pirítsuk aranybarnára az apróra vágott hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, és hagyjuk egy percig illatozni. (Vigyázzunk, hogy a fokhagyma ne égjen meg). A hagymás-fokhagymás serpenyőre szórjunk egy kis liszttet, és állandóan kevergetve adjuk hozzá a főtt lencse lecsöpögtetett vizét. Amikor a keverék már sűrűbb állagú, adjuk hozzá a főtt lencsét, és kis lángon pároljuk 10 percig. Végül ízesítsük ecettel, sóval és borssal. Tálaljuk buggyantott tojással.
Vöröslencse leves paradicsommal
A vörös lencse előnye a gyors elkészítés. A klasszikus zöld lencsével ellentétben nem kell előre beáztatni, így kevesebb mint egy óra alatt elkészíthető ez az étel.
Hozzávalók:
- 150 g vörös lencse
- 200 g finomra reszelt sárgarépa
- 1db vöröshagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 30 g paradicsompüré
- 200 g szeletelt paradicsom
- 1 liter zöldségalaplé
- 1 teáskanál szárított gyömbér
- Só és bors
- Koriander a díszítéshez
- Pirított kenyér
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát olívaolajon megpirítjuk. Adjuk hozzá a reszelt sárgarépát, és pirítsuk 5 percig. Adjuk hozzá a reszelt fokhagymát egy teáskanál gyömbérrel, és pirítsuk további 2 percig (vigyázzunk, nehogy megégjen a fokhagyma). Keverjük bele a paradicsompürét a felszeletelt paradicsommal, és öntsük fel az alaplével.
Amint a leves felforrt, adjuk hozzá a vörös lencsét, és főzzük, amíg a lencse megpuhul - körülbelül 30 percig. Végül sóval és borssal ízesítjük a levest. Korianderrel és pirított kenyérrel tálaljuk.
Lencsefasírt
Hozzávalók:
- 200 g főtt vöröslencse
- 1 db hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 g sárgarépa
- 2 db tojás
- 4 evőkanál sima liszt
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
- Só és bors
- Majoránna
- Olaj
Elkészítés:
Tegyük a lencsét 15 percre forrásban lévő vízbe. A megfőtt lencséhez adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, a reszelt fokhagymát és a reszelt sárgarépát. Ízesítse a keveréket sóval, borssal és majoránnával. Adjuk hozzá a tojást, és keverjük össze. Liszttel és zsemlemorzsával sűrítse be.
Formázzunk a keverékből húsgombócokat, amelyeket enyhén bepanírozunk. Hevítsük fel az olajat egy serpenyőben, és süssük a húsgombócokat aranybarnára. Sütés után papírtörlőn lecsepegtetjük, hogy felszívja a felesleges zsírt. Tálaljuk főtt burgonyával vagy zöldségsalátával.
Ehhez a cikkhez még nincsenek hozzászólások.