Házi tojáslikőr karácsonyi ajándékként
Megállíthatatlanul közeleg a karácsony, és a feladat, hogy kiválasszuk a szeretteinknek szánt ajándékokat karácsonyra. Nem hiába mondják, hogy a kézzel készített ajándék okozza a legnagyobb örömet. Jöjjön és készítsen velünk házi tojáslikőrt, ami remek karácsonyi ajándéknak, valamint édességek elkészítéséhez is felhasználható.

Tojáslikőr
A tojáslikőrt vagy másnéven "Eggnog" hagyományosan a karácsonyi időszakban fogyasztják. Hűtve szolgálják fel, de forró italokhoz, például bombardinóhoz vagy algériai kávéhoz is adható. Édességek (méhpempő) készítéséhez is használják.
Elkészítési idő: 40 perc
Mennyiség 1 liter
Hozzávalók:
- 250 ml cukrozatlan sűrített tej
- 250 ml magas zsírtartalmú tej
- 250 ml tejszín (33%)
- 1 ks vaníliarúd
- 250 g kristálycukor
- 5 db tojássárgája
- 200-300 ml rum ( ízlés szerint )
Elklészítése:
A tojássárgáját és a cukrot kézi habverővel világos színűre valamint habosra verjük. Ezután adjuk hozzá a tejszínt, a tejet, a sűrített tejet és a vaníliarudat.
Öntsük a keveréket egy lábasba, és állandó keverés mellett lassan forraljuk fel. Amint eléri a pudinghoz hasonló sűrűséget, vegyük le az edényt a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
Végül ízlés szerint belekeverjük a rumot. A kész likőrt töltsük jól kimosott üvegekbe, és hagyjuk kihűlni.
Az ünnepi megjelenés érdekében dekoratív masnival, cimkével és fenyőággal díszíthetjük az üveget. Az így elkészített likőr akár egy hónapig is eláll a hűtőben, de általában sokkal hamarabb elfogy.
Tipp:
Mi a teendő, ha a likőr túl sűrű a hűtés után? Csak annyit kell tennie, hogy hozzáad egy kis rumot.
Ehhez a cikkhez még nincsenek hozzászólások.