Egészséges reggeli 5x másképp
Megint azon gondolkodik, hogy mit válasszon reggelire vagy uzsonnára, hogy ne töltsön annyi időt a konyhában, sőt mi több, egészséges, gyors és kiegyensúlyozott legyen? Ebben a cikkben 6 tippet adunk édes és sós ételekhez, amelyeket néhány perc alatt elkészíthet.

Házi diós granola
Kiváló reggeli vagy uzsonna, amit magával vihet munkába, kirándulásra, vagy csomagolhat a gyerekeknek az iskolába, elég fehér joghurttal és friss gyümölccsel kiegészíteni, a fantáziának nincs határa, és az évszaknak megfelelöen diszítheti.
Hozzávalók:
- 100 g Zabpehely
- 50 g Mandula (egészben vagy szeletelve)
- 50 g Dió
- 50 g Mogyoró
- 10 g Napraforgómag
- 45 g Méz
- 25 g Olaj (vagy vaj)
- 20 g Kakaó
A mandulát, diót, mogyorót apróra vágjuk, hozzáadjuk a napraforgómagot, a zabpelyhet, a kakaót, és az egészet összekeverjük. Ezután adjunk hozzá olajat, mézet, és keverjük össze újra alaposan.
A masszát egyenletesen elosztjuk sütőpapíron, és 160 fokos sütőben 30 percig sütjük. 15 perc múlva keverje meg. A kész granolát hagyjuk kihűlni.
Ezt követően ízlés szerint tálalhatjuk. Fehér joghurttal, kókusszal vagy túróval vagy bármilyen gyümölcs, és kész a reggeli.
TIPP: pohárban elkészítheti előző nap, a granola szépen szétterül, és kész a tökéletes a reggeli. :)
Mogyoró műzli szelet
Gyors, rostban gazdag, könnyen csomagolható snack utazáshoz, munkába és iskolába. A földimogyorós, aszalt meggyes pehelykenyér egészséges összetételű, kellemesen ropogós és isteni ízű.
Hozzávalók:
- Mogyoróvaj 180 g
- Datolyaszörp 80 g
- Zabpehely 140 g
- Chia mag 40 g
- Szárított cseresznye 40 g
- Szárított cseresznye 40 g
- Pörkölt földimogyoró 60 g
- Csipet só
A földimogyorót, a szárított cseresznyét és a meggyet darabokra vágjuk. A mogyoróvajat a datolyasziruppal simára keverjük, hozzáadjuk a zabpelyhet, a sót és a chia magot, majd összekeverjük. Adjunk hozzá apróra vágott földimogyorót és szárított gyümölcsöt a keverékhez. Alaposan össze kell keverni, hogy minden hozzávaló érjen a mogyoróvaj, különben a tészta nem fog összeállni.
Így az egész masszát sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk, és egy pohár segítségével simára nyomkodjuk. Legalább 5 órára hűtőbe tesszük dermedni.
Vegye ki a megszilárdult keveréket és a sütőpapírt a formából, és vágja fel rudakra az igényeinek megfelelően, körülbelül 10 darabot kell kapnia. Jó étvágyat!
Kefír fánkok
Hozzávalók:
- 250 ml Kefir 250 ml
- 0,75 csésze finom liszt 0,75
- 1 tojás
- 1 evőkanál daracukor
- 1 csipet só
- Csipetnyi szódabikarbóna
- Olaj a sütéshez
- Gyümölcs, lekvár, juharszirup, joghurt, tejföl....
A tojásokat és egy csipet sót habverővel keverjük bele a kefirbe, majd fokozatosan keverjük bele a lisztet, a szódabikarbónát és a cukrot. Süssük a fánkokat mindkét oldalukon aranybarnára, majd tegyük félre papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felszívja. Joghurttal, gyümölccsel vagy ízlés szerint tálaljuk.
Chia puding
Nagyszerű, egészséges nassolnivaló, amelyet több napra előre elkészíthet. A chiapuding gluténmentes, a tejet növényi tejjel helyettesítheti, így vegán lesz.
A chiapuding készítésénél bevált arány 2 evőkanál mag ½ csésze tejhez.
Hozzávalók:
- ½ csésze Kókusztej
- ½ csésze Mandulatej
- 1 evőkanál Juharszirup
- ¼ csésze Chia mag
- 1 darab Mangó
- 1 darab Banán
- Gyümölcs vagy kókusz a díszítéshez
Keverje össze a mandulatejet, a kókusztejet és a juharszirupot. Adjon hozzá a chia magokat, keverje össze, és hagyja állni 10 percig. Keverje meg újra, fedje le, és hagyja pihenni a hűtőben legalább egy órán át (ideális esetben egy éjszakán át). A mangót és a banánt pürésítheti, vagy csak vágja apró darabokra, díszítse a gyümölccsel és a kókusszal, és már kész is.
Tonhalas szendvics
Tonhalas szendvics, ideális a zsúfolt napokon, laktató és még élvezni fogja. Alternatívaként a hozzávalókat is megváltoztathatja attól függően, hogy mi van éppen a hűtőben.
Hozzávalók:
- 100 g Tonhal a saját levében
- 50 g félzsíros túró
- Néhány csepp citromlé
- 70 g salátauborka
- Fél Avokádó
- 1 db Paradicsom
- 1 marék salátalevél
- 4 szelet pirított kenyér ízlés szerint
- Só
- Bors
Vegye ki a tonhalat a konzervdobozból, csepegtesse le a szaftot, és tegye egy tálba. Adja hozzá a félzsíros túrót, a citromot, a sót, a borsot, és keverje össze az egészet. Vágja vékony szeletekre az uborkát, a paradicsomot és az avokádót, a salátaleveleket vágja kisebb darabokra, és kenje a kenőcsöt 2 szelet pirított kenyérre. Rétegezze az avokádót, az uborkát, a salátát, fedje be a maradék pirított kenyérrel, és fogjon hozzá.
Ehhez a cikkhez még nincsenek hozzászólások.