15% kedvezmény az összes bútorra az EXPEDO15 kóddal

Húsvét: Hogyan ünnepelnek Európában?

A húsvéti ünnepek képzeletbeli kezdete a hamvazószerda, amely ebben az évben március 2-ára esik. Húsvét hétfő ebben az évben áprílis 18. Ismerje meg velünk a hagyományokat, ne csak az Ön országában. Merítsen ihletet a szomszédos országokból. Tudja, hogy hogyan telnek náluk a húsvéti ünnepek? 7 országot választottunk ki.

Húsvét: Hogyan ünnepelnek Európában?

A húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe világszerte. Minden országnak megvannak a maga különböző hagyományai, de sok a közös szokás. A dátum az első tavaszi telihold utáni vasárnapra esik.

eggs with willow.jpg (240 KB)

Csehország

Húsvét hétfő Csehországban a locsolás jegyében telik. A férfiak összefonják a fűzfavesszőket, amelyekkel az összes lányt és asszonyt elverik a környéken. Cserébe az asszonyok szalaggal díszítik a korbácsot, és hímestojást adnak ajándékba. A legenda szerint fűzfát használnak, amely garantálja a nő termékenységét és új erejét.

A lakásokból nem hiányozhat a tavaszi dekoráció. A nappalit és az étkezőt tojásokkal, virágokkal és friss gallyakkal, úgynevezett barkával díszítik, és kelt tésztából készült kalácsot kínálnak. Az asztalról nem hiányozhat egy édes tésztából készült bárány.

Szlovákia

A húsvét Szlovákiában alapvetően nem különbözik a csehektől. A tojás, a locsolók és a korbács a tavaszi ünnepek klasszikusa. A húsvéti ebédlőasztalról nem hiányozhat a sült kalács. Ez tulajdonképpen egy krumplis tészta kandírozott gyümölccsel és citromhéjjal.

A húsvéti locsolást Szlovákiában leggyakrabban šibačkának hívják, amelyhez egy vers vagy egy húsvéti mondóka is társul. A hagyomány szerint Kelet-Szlovákiában hideg vízzel leöntik a lányokat, ami állítólag új erőt ad nekik.

easter cake.jpg (150 KB)

Magyarország

Ma már a falvakban vagy a magyar kisvárosokban minden hagyomány és szokás érvényesül. Magyarországon gyakran rendeznek folklórfesztiválokat. A locsolás hasonló a többi szláv országhoz, ahol férfiak és fiúk a nőknek és lányoknak elszavalják a locsolóverset. Hazánkban a nők és lányok öntözése vízzel megtiszteltetés, ez garantálja termékenységüket.

Leggyakrabban hagyományos sült húst, desszertként pedig kelt tésztát, kalácsot, kuglófot tálalnak. Otthonukat tojással és friss virágokkal, barkával és aranyesővel díszítik.

Románia

Romániában a húsvéti ünnep nagyon fontos ünnep. A katolikus és protestáns húsvétot a Gergely-naptár, míg az ortodox húsvétot a Julianus-naptár szabályozza. Az ünnepek alatt különleges istentiszteleteket tartanak. A háziasszonyok hagyományos cozonaci-t vagy pasca-t sütnek. A Cozonac valójában egy édes, kovászos kenyér. A Pasca egy hagyományos román húsvéti kerek kenyér citromhéjjal, vaníliával és mazsolával. Mindkét finomság nagyon hasonló.

Csütörtökön a lányok és asszonyok festik és színezik a tojásokat. A vörös szín hagyományosan Krisztus vérét hivatott utánozni. Ma már minden tavaszi színben festik a tojásokat és különféle módszereket alkalmaznak. A festett tojásokat Romániában OUA incondeiate-nek nevezik.

red eggs.jpg (136 KB)

Bulgária

Bulgária kicsit más. A katolikus húsvét ugyanarra a dátumra esik, mint hazánkban. Míg az ortodoxok egy héttel később, azaz áprílis 24. Hagyományos szokás szerint csütörtökönként festik a tojásokat. Minden nőnek pirosra kell festeni a tojást. A háziasszonynak meg kell őriznie a piros tojásokat a következő tavaszi ünnepekig. Csütörtökönként a hagyományos lepénykenyeret vagy Kozunakot sütik.

A díszített belső terek a bulgáriai ünnepek szerves részét képezik. Felüggesztett tojások vagy friss tavaszi virágok díszítik a nappalit és az előszobát. Egyedi tavaszi hangulatot varázsolnak és frissességet visznek a térbe.

Németország

A német húsvét főként rokon- vagy barátlátogatáshoz kötődik. Ez alól a természetjárás sem kivétel. Hiába fog locsolókat keresni Németországban. A gyerekek édességeket vagy festett tojásokat keresnek a kertben, ahol szüleik elrejtik. Azt mesélik a gyerekeknek, hogy kis nyuszik rejtették el. A német húsvét szimbóluma a nyúl. Itt is laposkenyér, sütemény, bárány vagy birkahús kerül felszolgálásra.

colour eggs.jpg (209 KB)

Ausztria

Az osztrák húsvétot koszorú alakú perec szimbolizálja. A nagycsütörtököt is megtartják, amikor valami zöldet kell enniük vagy inniuk. Az osztrákok is úgy vélik, hogy a zöld csütörtöki tojás egészséget hoz. Ausztriában, akárcsak Németországban, nem találkozhatunk locsolókkal. A szülők édességeket rejtenek el gyermekeik számára a kertben vagy a parkban.

Ossza meg a cikket::

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincsenek hozzászólások.

Kedvezményes kiszállítás

bármilyen árura

Házhozszállítás

saját autóinkkal

14 napos visszavásárlási

garancia

Újdonságok

Szép bútorok feltöltése