Hogyan ültessünk fát: Egyszerű eljárás

Markéta Etrychová
1.3.2022

Bolygónk elengedhetetlen részei a fák. Más élőlényekkel és vízfelületekkel együtt az általunk eddig ismert legösszetettebb ökoszisztémákat hozza létre. Az erdő legfontosabb funkciója kétségtelenül az oxigéntermelés. A fa - megújuló nyersanyagok előállítása mellett klimatikus, biológiai, árvízvédelmi, de rekreációs funkciókat is ellát. A fák árnyékot, menedéket nyújtanak az állatoknak vagy csökkentik a hőmérsékletet.

Hogyan ültessünk fát: Egyszerű eljárás

Tudta: Egy kifejlett lombhullató fa napközben akár 3 ember napi oxigénfogyasztását kitermeli?

Földlabdás ültetés

A fák ültetésének ideális ideje a tavasz vagy az ősz. Ön úgynevezett földlabdás palántát kap tőlünk, amely nem annyira érzékenyek a környezeti hatásokra. Egyes területeken egész évben ültethető. A földlabdás gyökerű palántákat speciális ültetőgépekben termesztik, amelyek alatt a levegő szabadon áramlik. Ez az úgynevezett légpárna, amely biztosítja a növekvő gyökerek kiszáradását. Létrejön az úgynevezett légnyírás, ami deformációmentes, sűrű gyökérlabdát eredményez.

hu expedo.jpg (31 KB)

Hogyan ültessünk fát 9 pontban

1. Válasszon ki egy megfelelő helyet 

Fa ültetéséhez válasszon olyan helyet, ahol a következő néhány évben növekedni fog. Mind a tölgy, mind a douglas fenyő nagyon jól alkalmazkodik a környezeti körülményekhez, de a legjobban nedves talajon fejlődik. A douglas fenyő az egyik leggyakrabban telepített fás szárú növény az erdőkben, de mindkét fa kertbe is alkalmas.

 2. Győződjön meg arról, hogy nincs szükség-e engedélyre az ültetéshez

A legjobb, ha a fát saját kertjébe ülteti, ahol kontrolálhatja és élvezheti a növekedését. De legyen óvatos a saját kertjén kívül. A tulajdonos beleegyezése nélkül nem ültethet fát mások birtokára. A város vagy falu területére azonban előzetes egyeztetés és engedély alapján lehet fát ültetni. Ebben az esetben tájékozódjon a telepítési lehetőségekről az illetékes önkormányzati hivatalban.

                                 

3. A kiültetésre a kézbesítéstől számított legfeljebb 1 héten belül kerüljön sor

Amint az Expedo sofőrje átadja Önnek a fát, javasoljuk, hogy mielőbb ültesse el. Addig is tárolja a fát hidegben és árnyékban. Óvja a kemény fagytól és az erős napfénytől.

4. Készítse elő a fát, ásót és vizet az öntözéshez

Minden biztosítva van, és az ültetésre készül? Készítse elő a szükséges dolgokat - ásót vagy lapátot, vizet öntéshez, kesztyűt.

5. Ásson egy gödröt

A fának szánt gödörnek nem kell túl mélynek lennie. Ideálisan mély a földlabda magassága és 5-ször szélesebb, mint az átmérője. A talajnak be kell fednie a teljes földlabdát. Ha van rá lehetőség, a gödör aljára önthet komposztot.

planting tree son and father.jpg (120 KB)

6. A fa ültetése

Vegye ki a palántát a csomagolásából, és helyezze gödörbe. A fának egyenesen kell állnia. Ha szükséges, használjon karót, amely az első néhány hónapban megtámasztja a fát.

7. Temesse be a lyukat

A facsemete behelyezése után kezdjük el a gödör betöltését, és enyhén lépkedjünk rajta, hogy a gyökerek a talajhoz tapadjanak. Minden gyökeret el kell rejteni a föld alatt. Hagyja lazán a talaj felső rétegét.

8. Öntözés

A felső laza réteget öntse meg megfelelő mennyiségű vízzel. Általánosságban elmondható, hogy körülbelül 3 liter víz szükséges egy 15 cm-es fához. Ha az öntözés után a talaj egy része lemosódik, ne féljen kitölteni. Megfelelő választás a mulcskéreg is.

9. Gondozás

A következő napokban ellenőrizze és öntözze a fát. A kertben hálóval is elkerítheti, ami megvédi a vadtól.

caring about tree girl.jpg (256 KB)

Ossza meg a cikket::

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincsenek hozzászólások.

Kedvezményes kiszállítás

bármilyen árura

Házhozszállítás

saját autóinkkal

14 napos visszavásárlási

garancia

Újdonságok

Szép bútorok feltöltése