INGYENES KISZÁLLÍTÁS és FELVITEL a 4.10 és 4.21 között leadott ÖSSZES  megrendelésre| Vásároljon MOST!

Hogyan tisztítsuk meg a szőnyeget?

Kicsit „fáradtnak” és elnyűttnek tűnik a szőnyeged? Ne lógasd a fejed, és ne siess rögtön újat venni. A szépen ragyogó szőnyeghez csupán egy kis extra gondoskodásra van szükség. Meglátod, hogy olyan lesz, mintha új lenne. De hogyan fogjunk hozzá? Ha azon töprengsz, hogy melyik tisztítási módszer az ideális, ez a cikk Neked szól.

Hogyan tisztítsuk meg a szőnyeget?

Összegyűjtöttünk 5 alapvető tippet, amelyek segítségével egykettőre megszabadulhatsz a koszos szőnyegtől. Elmagyarázzuk a nedves és száraz szőnyegtisztítási módszerek közötti különbségeket. Megtanulhatod, hogyan lehet hatékonyan megszabadulni a szagoktól vagy a nagyon makacs foltoktól. Ezen kívül adunk pár hasznos tippet nagyanyáink praktikái közül, amelyek mindig jól jöhetnek. Fogjunk is hozzál, hogy azonnal kipróbálhasd tippjeinket...

1. Nedves szőnyegtisztítás – egy klasszikus, amely nem okoz csalódást

A nedves tisztítás, valószínűleg a szőnyegtisztítás leggyakoribb módja. Nem is csoda. Egyszerű és minden anyagtípushoz alkalmas. A szőnyegtisztítás más módszereivel összehasonlítva ráadásul ez a leghatékonyabb is. A nedves tisztítással még az anyag szálaiba mélyen beágyazódott szennyeződéseket is eltávolíthatja.

A szőnyeg nedves tisztítása kicsit több munkát jelent, de az eredményért megéri a fáradozást. Szüksége lesz egy jó minőségű tisztítószerre, egy vödör langyos vízre és egy kefére. Válasszon gyapjúhoz alkalmas mosószert. Ezek nagyon hatékonyak, de mégis elég kíméletesek. A tisztítószerből langyos víz hozzáadásával készítsünk 15:1 arányú oldatot. Fokozatosan vidd fel a szőnyeg teljes felületére, és az ecsettel körkörös mozdulatokkal dolgozd be a szálakba. Hagyd az oldatot legalább 20 percig hatni. Ha a szőnyeg nagyon nedves, a felesleges vizet és szennyeződést nedves felületen is alkalmazható porszívóval távolíthatod el.

Figyelem! A szőnyegnek alaposan meg kell száradnia, mielőtt újra használhatnád. A kisebb méretű szőnyegek általában gyorsabban száradnak. Nagyobb szőnyegek esetében legyünk türelmesek, a száradás igénybe vehet 24 órát vagy akár többet is. Ez a szőnyeg sűrűségétől, a szellőzés intenzitásától és egyéb körülményektől is függ.

woman-cleaning-vacuuming-the-carpet-at-home-free-photo-2210x3315.jpg (1.02 MB)

2. Száraz szőnyegtisztítás? Szó szerint azonnali csoda!

Ha aggódsz a szőnyeg fakulása és a bolyhosodás miatt, a száraz tisztítás a tökéletes megoldás. Ez a módszer rendkívül hatékony. Tökéletesen feleleveníti és felpezsdíti a szőnyeg eredeti színét. A szőnyeg száraz tisztítása pedig igazán nem atomfizika.

Szükségünk lesz egy porszívóra és egy speciális, kizárólag száraz szőnyegtisztításhoz kifejlesztett nedvszívó porra. Ez a termék általában bármelyik drogériában kapható. Ezután egyenletesen terítsük szét a zsák tartalmát a szőnyeg teljes területén, hagyjuk állni ajánlott ideig, és végül egyszerűen porszívózzuk ki. Meg fogsz lepődni, hogyan fog ragyogni a szőnyeged. A friss illat, amelyet a tisztítópor ad a szőnyegnek, pedig csak hab a tortán.

Ne feledd, hogy a száraz tisztítás inkább a rövid szálú szőnyegeknél ajánlott. Figyelj minden esetben az anyagra is. A száraz tisztítás nem igazán alkalmas pamutszőnyegekre és lábtörlőkre. Ezért az ilyen típusú szőnyegek esetében jobb, ha más módszert választasz.

135602.jpg (62 KB)

3. Gyorsan szabadulás a foltoktól

Balesetek előfordulnak és különféle foltok a szőnyegen időről időre minden háztartásban előfordulhatnak. A foltok eltüntetésének igazi kulcsa a gyors reagálás. Ne késlekedj túl sokáig a nem esztétikus foltok eltávolításával, és soha ne hagyd őket megszáradni. A konyhai szőnyegen lévő zsírfoltokat a lehető leghamarabb el kell távolítani egy speciális tisztítószerrel és meleg vízzel.

A hálószobai szőnyeg pedig könnyen áldozatul eshet valamelyik sminkterméknek. A rúzsfoltok általában nagyon makacsok, és eltávolításukhoz a szőnyeg többszöri kezelésére, tisztítására van szükség. A hatékony tisztítószerek mellett a szódabikarbóna is segíthet, amire később még visszatérünk.

És mi van a gyerekszobai szőnyegekkel? Ez már önmagában is egy külön fejezet, különösen, ha kisebb gyerekeink vannak. Rendszerint nagyon változatos, gyakran alaposan kitaposott foltokkal találkozunk. Nem tudod, hogyan tisztítsd meg a legjobban a gyermeked szőnyegét a vizelettől? Szerezzen be egy nedves takarításra is alkalmas porszívót, egy enzimes tisztítószert és vizeleteltávolítót. Ez a trió segít abban, hogy a szőnyeg mindig frissnek és patyolattisztának tűnjön.

4. Fogadjuk meg a nagyi tanácsait

Nagyanyáinknak közel sem voltak olyan lehetőségeik, mint nekünk manapság. Ennek ellenére mindig megbirkóztak a feladattal, és a háztartásuk ragyogott a tisztaságtól. Ráadásul mindehhez elég volt csupán pár alapvető hozzávaló a kamrából.

A szódabikarbóna és az ecet tökéletesen megbirkózik a zsírfoltokkal és a szőnyeg kifakult színeivel. Vigyél fel egy 1:1 arányban, szódabikarbónából és ecetből készült pasztát az egész szőnyegre, és hagyd rajta, lehetőleg egy éjszakán át. Másnap porszívózd ki, vagy nagyon óvatosan rázd ki a szőnyeget. A színek ismét tökéletesen élénkek lesznek.

A szőnyeg kellemetlen szaga könnyen megoldható egyszerű citrommal. Adj egy vagy két egész citrom levét a szódabikarbónából és ecetből készült pasztához. A keverék még hatékonyabb lesz, és a szőnyegnek nagyszerű illatát is biztosít.

5. Vegyszer, mint végső megoldás

A vegyszeres szőnyegtisztítást tényleg csak végső esetben válasszuk. 
Bár ez egy nagyon hatékony módszer, a termékek veszélyeztethetik a szőnyeg minőségét. Ezért válasszuk inkább a kisebb szőnyegek kezelésére. Az ismételt vegyszeres tisztítás során, a szőnyegek elveszíthetik élénkségüket, és a színek gyakran kifakulnak. Ugyanakkor ez a fajta tisztítás a garancia a tökéletes tisztaságra és frissességre, amit különösen fontos az allergiások számára.

 

Ossza meg a cikket::

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Varga Éva: tisztítás 21.12.2023
Mivel tisztíthatták a szőnyeget, /nagyméretű/ ha kb. 5 lapát homokos port szedtem ki belőle! Ez tavalyi tisztítas volt, én egyedül vagyok abban a helyiségben attól ennyi por nem keletkezhetett! Mi lehet ennek az oka?
Kedvezményes kiszállítás

bármilyen árura

Házhozszállítás

saját autóinkkal

14 napos visszavásárlási

garancia

Újdonságok

Szép bútorok feltöltése