INGYENES KISZÁLLÍTÁS és FELVITEL a 4.10 és 4.21 között leadott ÖSSZES  megrendelésre| Vásároljon MOST!

Hogyan távolítsuk el a vízkövet? Biztos tippek, amelyek működnek.

Mindenkinek volt már tapasztalata vele, és mindenki örülne, ha nem is tudna róla, hogy létezik. Mindenhol megtelepszik, és soha nem adja fel harc nélkül. Leggyakrabban a fürdőszobai csempéken, csapokon vagy akár a mosógépben található. Nem kerüli el a konyhát sem, ahol leggyakrabban a rozsdamentes acélból készült készülékeken, sőt még az edényeken is feltűnik. Természetesen a vízkőről van szó. Nem csak, hogy belecsúfít a látványba. A mosógépben, mosogatógépben vagy vízforralóban sok bajt is okozhat, és károsíthatja vagy akár tönkreteheti a készülékeket.

Hogyan távolítsuk el a vízkövet? Biztos tippek, amelyek működnek.

Van valamilyen garantált módja a vízkő elleni küzdelemnek? A jó hír, hogy igen. A vízkő elleni küzdelemnek szerencsére számos bevált módja van. A speciális kémiai tisztítószerek, amelyek teljesen feloldják, nagyon hatékonyak. Egy másik módszer, amelyet nagyanyáink alkalmaztak, az ecet és a citromsav kombinációja. Csak mosd vagy forrázd le vele a csempéket, edényeket vagy készülékeket, és azok újra olyanok lesznek, mintha újak lennének. Még a vízkő is áll ellen ennek az erős duónak. Ezért fogjuk ma részletesebben megvizsgálni. Szabaduljon meg a vízkőtől egyszer és mindenkorra!

Ecet és citromsav – nagyanyáink titkos fegyvere

Mint már említettük néhány sorral fentebb, nagyanyáink ezt a háztartási tisztítószert használták a vízkő eltávolítására. Bár ma már számtalan speciális kémiai tisztítószer áll rendelkezésre, több oka is van annak, hogy miért kell ma is az ecethez és a citromsavhoz nyúlnunk.

A vegyszeres tisztításhoz képest ez sokkal környezetbarátabb és gazdaságosabb megoldás. De a sokoldalúság is hatalmas előny. Ecettel és citromsavval vagy citromlével gyakorlatilag bármilyen anyagról vagy felületről eltávolíthatja a lerakódásokat. Ráadásul anélkül, hogy a legkisebb sérülés miatt is aggódnia kellene.

Az ecet és a citrom együtt vagy külön-külön is használható. A kettő kombinációja olyan erős, hogy a vízkőnek esélye sincs. A vízkő eltávolítása ecettel azonban nem túl illatos dolog. A citromlé viszont használat után kellemes frissességet hagy a levegőben.

Hogyan távolítsuk el a vízkövet a különböző felületekről?

Az ecet és a citrom sokoldalúsága a vízkő elleni küzdelemben minden háztartásban nélkülözhetetlenné teszi őket. De hogyan használd ezt a házi praktikát a különböző felületek tisztítására és a vízkő eltávolítására a fürdőszobában vagy a konyhában?

1. Vízforraló

A vízforralóból a vízkő eltávolításának leghatékonyabb módja az ecet. Készíts erős, 1:1 arányú ecet-víz oldatot. Önts a vízforralóba, és hagyd állni legalább 30 percig. Ez idő alatt az ecet elkezdi feloldani a vízkőoldatot. Minél tovább tart ez a szakasz, annál jobb. Ezután kapcsold be a vízforralót és az oldatot, és hagyja felforrni. Végül öntsd ki az ecetes vizet.

Figyelem! Ne feledd, hogy utána legalább kétszer forralja át a vízforralót tiszta vízzel. Ez megszabadítja az ecetszagtól, és újra ragyogóvá teszi a vízforralót.

kettle 2.jpeg (220 KB)

2. WC

Bár a vízkő általában összefüggő fehér bevonatot képez, ez a WC-k esetében nem így van. A vízkővel eltömődött WC-k nagyon piszkosul néznek ki, mivel csúnya, barnásszürke nyomokat hagynak a kerámián. Ez főként az ott felhalmozódó hatalmas mennyiségű baktériumnak köszönhető.

Az első segítség ismét az ecet. Ezúttal azonban használj tiszta ecetet, és nyugodtan használd fel az egész üveget. Öntsd a felét az öblítőtartályba, a másik felét pedig közvetlenül a WC-csészébe. Az ecetet lehetőleg egy éjszakán át hagyd rajta. Másnap távolítsd el a maradék vízkőmaradványokat WC-kefével. Végül csak le kell néhányszor öblíteni.

3. Mosógép vagy mosogatógép

Legyen szó akár a mosó-, akár a mosogatógépről, mindkettő megviseli a háztartást. A mindennapi használat során a vízkő nagyon gyorsan felhalmozódik minden alkatrészen. A fűtőelemek szenvednek a leginkább a vízkőtől, és fokozatosan veszítenek a teljesítményükből. A rendszeres ápolás több évvel meghosszabbíthatja ezeknek a készülékeknek az élettartamát.

Szánj tehát időt arra, hogy mosó- és mosogatógépét legalább havonta egyszer alaposan megtisztítsd. Ebben az esetben inkább a citromsavhoz nyúlj. A mosógép és a mosogatógép is jó illatú lesz a tisztítás után.

Öntsd a citromsavat közvetlenül az üres mosógép dobjába, és kapcsold be a mosógépet. Ideális esetben válaszd a „centrifugálás” programot. A vízkő tökéletesen feloldódik. Válassz hasonló eljárást a mosogatógéphez öntsd a citromsavat az üres mosogatógépbe vagy a tablettaadagolóba, és indítsd el a leghosszabb programot. Ez minden. A készülékek minden más munkát elvégeznek helyetted.

136460.jpg (168 KB)

4. Üveg és rozsdamentes acél

Ez a két anyag egy kicsit több odafigyelést, óvatosabb megközelítést igényel. Mind az üveg, mind a rozsdamentes acél hajlamos a karcolódásra, ezért a vízkő eltávolítását óvatosan kell végezni. Az ecet túl agresszív lehet ezeknek a felületeknek. Erre a célra a citromsav a legalkalmasabb.

Oldj fel körülbelül három teáskanálnyi savat negyed liter vízben. A kapott oldatba áztass bele egy konyhai szivacsot vagy ruhát, és óvatosan polírozd ki a poharakat. Ha az üveg erősen matt, többször ismételd meg a folyamatot. Ne súrold azonban túl erősen a poharat, nehogy megsérüljön.

Ha van egy hely, amely valóban vonzza a vízkőlerakódást, az kétségtelenül a rozsdamentes acélcsaptelepek. A vízkő fehér bevonatot képez rajtuk, amely idővel roncsolhatja a rozsdamentes acélt. Itt is segíthet a citromsav, amelyet ugyanúgy elkészíthetsz, mint az üvegtisztításnál. Az oldat nemcsak a vízkő eltávolítását végzi, hanem részben megvédi a csapot a további lerakódásoktól is.

Ossza meg a cikket::

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincsenek hozzászólások.

Kedvezményes kiszállítás

bármilyen árura

Házhozszállítás

saját autóinkkal

14 napos visszavásárlási

garancia

Újdonságok

Szép bútorok feltöltése