INGYENES KISZÁLLÍTÁS és FELVITEL a 4.10 és 4.21 között leadott ÖSSZES  megrendelésre| Vásároljon MOST!

Hogyan lehet megszabadulni a molyoktól a szekrényben?

A szekrényben lévő molyok sok bajt okozhatnak. Tudta, hogy feketeborssal vagy levendulával is  megszabadulhat tőlük? Tegyen levendula ágakat a ruhák közé, borsszemeket pedig a szekrény aljára. Néhány nap múlva azonban eltűnik a bors erős aromája, ezért cserélje ki új darabokra. Ezen kívül télen vigye ki a ruháit a hidegre, és alaposan tisztítsa ki a ruhatárát.

Hogyan lehet megszabadulni a molyoktól a szekrényben?

Nehéz megszabadulni a nem kívánt látogatóktól. Tudja hogyan kell harcolni ellenük? Íme néhány tipp, hogyan lehet természetes úton megszabadulni a lepkéktől, és hogyan előzhetjük meg jelenlétüket a szekrényben. Nem kell aggódnia a nagymama által széles körben használt naftalin miatt. A táplálékmoly is problémát okozhat, de erről legközelebb.

Szekrénymoly vagy szőrmemoly

Háztartásunk gardróbjaiban legtöbbször szekrénymoly, ritkán szőrmemoly található. A moly valójában egy kis lepke, mérete 4-8 mm. A tényleges kártevők a fent említett lepke lárvái, amelyek a szőrrel táplálkoznak. Ez általában természetes anyagokban, például gyapjúban, bőrben vagy tollban található meg. A lepkék másik érdekes tulajdonsága a víz. A lepkének nincs szüksége rendszeres folyadékpótlásra az élethez. Sajátos anyagcseréjének köszönhetően saját maga állítja elő a szükséges vizet.

A molyok szeretik a sötét és nedves környezetet, azaz a gardróbokat, szekrényeket és komódokat. A molyok azonban utálják a huzatot, a fagyot és a ruhájuk kirázását.

Megelőzés: rendszeres tisztítás

A megelőzés a siker kulcsa. Hozzon létre otthonában olyan környezetet, melyet a molyok nem kedvelnek. Szellőztessen rendszeresen, nemcsak a szobákat, hanem a szekrényekben lévő ruhákat is. A legjobb, ha télire rendszeres szekrénytisztítást ütemez be. A ruhákat tegye ki a fagyra, így biztosítja, hogy a molyok nem telepednek meg a hálószobában vagy a nappaliban.

Ne fedje le az ablakokat redőnnyel vagy függönnyel. A moly szereti a sötét környezetet, engedje be a fényt a szobába, és nyissa ki a szekrényt.

Alapvető szabályok:

  • Évente 1-2 alkalommal végezzünk nagytakarítást, lehetőleg télen.
  • Szellőztesse ki a ruházatot a fagyon vagy a napon.
  • Csak száraz ruhákat tároljon a szekrényben a nedvesség elkerülése érdekében.
  • Ne ragasszon tapétát vagy szőnyeget a szekrényekbe vagy a polcokra.
  • A ritkán viselt darabokat is rendszeresen mossa

141041.jpg (151 KB)

Természetes tippek: levendula vagy bors

Nagyanyáink ismerték a levendula erejét. A lila növény illatos virágait tartalmazó tasakokat egész évben a ruhák közé tették. A csípős illat elriasztja a molyokat, és a ruhák kellemes illata is előnyös. Aki nem szereti a levendulavirág illatát, kipróbálhatja a borsot. Igen, jól hallotta. Szórjon borsot, akár őröltet, akár egészet, a szekrény aljára. Hagyja állni 2-3 napig, majd cserélje ki újra. A bors csípős szaga elűzi a molyokat.

levander.jpg (243 KB)

Vannak más gyógynövények is, amelyek elriasztják a molyokat. Próbálja ki a szárított narancshéjból, ürömből, komlóból vagy rozmaringból készült tasakokat. Az epeszappanok vagy az említett gyógynövényeket tartalmazó szappanok hasonló hatásúak. Egyes szakértők azt javasolják, hogy tegyünk egy darab cédrusfát a ruháink közé.

Egy másik lehetőség, amelyet nagyanyáink használtak, a régi újságok. A legjobbak a nagymamáink idejéből valók, de a ma kaphatókat is kipróbálhatjuk. A fekete tinta elriasztja a molyokat. De valószínűleg a mai tinták nem olyan agresszívek, mint a régiek.

Moly a szekrényben: mi a teendő?

Most fedezte fel a molyokat a szekrényében? Ne várjon semmire, és kezdjen takarítani. Vegye ki az összes ruhát a szekrényből, szellőztesse vagy mossa ki őket, és hagyja alaposan megszáradni. Szappanos vízzel törölje le a szekrényt, és hagyja megszáradni. Tegye a fent említett gyógynövényes zacskókat vagy újságpapírt a tiszta ruhákhoz.

ventilate clothes.jpg (94 KB)

A csapdák vagy a feromoncsíkok, amelynek ragadós a felülete, szintén jól működnek. A piacon olyan vegyszeralapú permetszerek is kaphatók, amelyek a molyokat és a lárvákat is elpusztítják.

A naftalin jellegzetes szagát mindenki ismeri nagyanyáink szekrényéből. A naftalin kellemetlen és nagyon erős szagát mára a p-diklórbenzol váltotta fel, amely illatanyagmentes.

Ossza meg a cikket::

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincsenek hozzászólások.

Kedvezményes kiszállítás

bármilyen árura

Házhozszállítás

saját autóinkkal

14 napos visszavásárlási

garancia

Újdonságok

Szép bútorok feltöltése