15% kedvezmény az összes bútorra az EXPEDO15 kóddal

Hogyan kell ápolni a rattan kerti bútorokat?

Markéta Etrychová
4.8.2022

Még mindig nagyon népszerűek a rattan bútorok a kertben. És ez nem csoda. A tartósság és az erő a természetes és a mesterséges rattant egyaránt szimbolizálja. Tudja, hogy hogyan kell ápolni a rattan kerti bútorokat, hogy sokáig olyan legyen, mint újkorában? Egyszerű tippeket adunk a mesterséges és természetes rattanból készült bútorok ápolásához.

Hogyan kell ápolni a rattan kerti bútorokat?

Természetes rattan

A rattan bútorokat évszázadok óta gyártják. A természetes rattan vagy fonott gyártási technikákat már az ókori Egyiptomban is alkalmazták. Bár első pillantásra nem annak tűnik, a természetes rattan az egyik legerősebb természetes anyag. Az erős, kemény és tartós természetes rattan valójában Délkelet-Ázsiában termő nád. A rattan nádfa könnyű, de erős. Speciális feldolgozás után megkapjuk a jól ismert rattant.

Kerti és erkélygarnitúrák, kosarak vagy lámpaernyők és egyéb dekorációk. Az összes említett termék szintén rattanból készül. Gyakran találkozhat rattan terítővel vagy piknikkosarakkal.

225655.jpg (54 KB)

A természetes rattan gondozása

A kültéri rattan bútorok minimális karbantartást igényelnek. Elegendő a szennyeződéseket rendszeresen eltávolítani egy porttörlővel vagy egy speciális kefével ellátott porszívóval. Nedves ruhával törölje le a ráragadt szennyeződéseket, majd törölje szárazra. A rattan nem szereti a sok vizet.

A rattan bútorok felülete kopott és fénytelen? Felvihet egy átlátszó lakkot, amely fényt kölcsönöz a következő néhány évben. Évente egyszer, a szezon kezdete előtt kenje be az illesztéseket vazelinnel. Ez megakadályozza a csikorgást, amelyet a rattan kiszáradása okozhat. Ne hagyjon rattan bútorokat radiátorok vagy hőforrások közelében. A magas hőmérséklet kiszáradást és repedést okoz.

Mesterséges rattan

A mesterséges rattan termékek vizuálisan nagyon hasonlítanak a természetes rattan termékekhez. Az egyes liánok vagy mesterséges rattan szálak polietilénből készülnek. A mesterséges rattan bútorok összefonással készülnek. A polietilént a PE rövidítéssel jelöljük, és ez egyfajta hőre lágyuló műanyag, amelyet etén polimerizációjával állítanak elő.

A mesterséges rattant leggyakrabban kerti bútoroknál használják. Főleg kanapéknál vagy foteleknél. Ez alól a kültéri étkezőgarnitúrák vagy a kis dohányzóasztalok sem kivételek. A függő székek is népszerűek.

syntetic rattan.jpg (194 KB)

Mesterséges rattan ápolás

A mesterséges rattan legnagyobb előnye a karbantartásmentessége. A mesterséges rattanból készült kültéri bútorok nem igényelnek különösebb gondozást. Mindig tartsa tisztán, hogy meghosszabbítsa élettartamát. Letörölheti langyos vízzel, vagy porszívóval felszívhatja a port vagy a pollent. A mesterséges rattan kültéri slaggal és enyhe szappanos vízzel is mosható.

Kiemelkedően ellenáll a hőmérséklet-változásoknak és a napsütésnek. A mesterséges rattan színei ellenállnak az UV sugárzásnak, és nem veszítik el a színüket és nem fakulnak ki hosszan tartó magas hőmérsékletnek kitéve. Kétségtelenül értékelni fogja a könnyű súlyt és a rugalmasságot.

225902.jpg (82 KB)

 

Ossza meg a cikket::

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincsenek hozzászólások.

Kedvezményes kiszállítás

bármilyen árura

Házhozszállítás

saját autóinkkal

14 napos visszavásárlási

garancia

Újdonságok

Szép bútorok feltöltése